woensdag 23 januari 2013

Kwart finales Australian Open Heren: No surprises


Federer- Tsonga


Roger Federer had voorafgaand aan zijn kwartfinale partij op de Australian Open nog geen set verloren. De tegenstanders waren dan ook niet van het kaliber Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman verloor één set in dit toernooi tegen de als negende geplaatste landgenoot Richard Gasquet. Zowel Federer en Tsonga serveerden en retourneerden op hoog niveau. Waar Tsonga nog wel eens de concentratie laat varen of het hoofd in de schoot werpt was hij nu continu bij de les. Mogelijk dat dit te danken is aan zijn nieuwe coach Roger Rasheed. Federer won de eerste set met nipt verschil in de tie-break. 


Tsonga legde de Zwitser vervolgens het vuur aan de schenen met voluit geslagen groundstroukes tegen de achterlijn en pakte de tweede set. Daarna  moest hij wederom buigen in een tiebreak om daarna Na 3 uur spelen hadden beiden spelers twee sets in handen. Een break  die 3-1 opleverde kon de taaie Tsonga niet meer inhalen al verkocht hij zijn huid duur.  Op het vijfde matchpoint kon Federer zich een  halve finale plaats toeeigenen: 7-6 (4) 4-6 7-6 (4) 3-6 6-3. Federer schaarde voor het tiende jaar op rij bij de laatste vier in Melbourne.

Na afloop prees Federer de vechtlust van Tsonga. “Het was een zware opgave de beslissing te forceren”.  De nummer 2 van de wereld mag tegen oude bekende Andy Murray om een plek in de finale strijden. Beiden stonden vorig jaar al twee keer tegen over elkaar in een finale: op de Olympische Spelen en Wimbledon. Gevraagd naar zijn verwachting over de halve finale antwoorde de routinier al grappend: “Ik ben nog jong en herstel snel… vergeleken met de veteranen dan. Maar ik heb er nog steeds zin in”.

Murray - Chardy

Murray, de huidige nummer 3 van de wereld zette zijn goede vorm door en gaf de ongeplaatste Fransman Jeremy Chardy geen kans. De Schot won met 6-4, 6-1 en 6-2 en bleef wederom zonder setverlies.

Djokovic- Berdych

Het was afwachten hoe fit Djokovic zou zijn. Maar al gauw bleek de Serviër niet veel last van zijn marathon partij van 5 uur tegen Wawrinka te ondervinden. Mede dankzij een goed team met fysiotherapeuten en een ijsbad liet hij zien over meer lenigheid, snelheid en beter voetenwerk te beschikken dan zijn tegenstander Tomas Berdych.  De eerste set ging  makkelijk naar Djokovic met 6-1, die duidelijk beter uit de startblokken wilde komen dan zijn vorige partij.  In de tweede set verloor Nole meteen zijn opslag en Berdych vocht zich met harde snel genomen crosses terug in de partij.

Bij een  5-4 achterstand leek de Djoker zich weer a la Djekyll & Hyde terug te knokken. Maar bij 15-40 kwam de Tsjech (met 2 aces in de game) weer terug en won uiteindelijk toch nog verrassend de set..
Djokovic was weer snel bij de les in de derde set en brak de Tsjech die met merkloze kleding speelde (op zoek naar een nieuwe sponsor) meteen. Beide heren beschikten over goede services, die hen uit de problemen hielp. Het verschil zat echter in de foutenlast, die was bij Berdych tweemaal  zo hoog. 
Ook in de vierde set gaf Djokovic een vroege break niet meer weg. En zo versperde de Servische titelverdediger met 6-1 4-6 6-1 6-4,  de als vijfde geplaatste Tsjech Berdych de doorgang naar de halve eindstrijd.

Almagro - Ferrer

Fysio voor een aangeslagen Almagro

Nicolas Almagro liet deze week zeer goed tennis zien.  van Ook tegen landgenoot David Ferrer was hij bijzonder goed op dreef Ondanks dat hij zelden van hem wint. Almagro pakte zelfs een voorsprong  van 2-0 na twee spannende lange sets. En dan weet je dat je nog volop aan de bak moet tegen de fitte man uit Valencia. De doorduwzetter legde er nog een schepje bovenop en won met 7-5 de derde set, nadat zijn tegenstander op 5-4 voor de match mocht serveren. In de vierde set had Almagro het ook af kunnen maken op 6-5. Maar op basis van een sterke mentaliteit vocht Ferrer zich terug naar de tiebreak door de laatste game te pakken. Bij 3-3 in die beslissende game blesseerde Almagro zich en zag je langzaam de hoop op een goede afloop uit zijn ogen verdwijnen. De ogen van Ferrer spoten nog steeds vuur. Hij won de vierde set en hoefde geen gas meer te geven in de vijfde set. Almagro was murw gebeukt en liep als een gewonde tijger naar het net om springbok Ferrer de hand te schudden.

Met Djokovic, Federer, Murray en Ferrer staat de top 4 van de plaatsingslijst in de halve finales.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten