zondag 20 januari 2013

Australian Open: de eerste week

Favorieten

"Another day at the office" zo leken de eerste twee ronden voor Novak Djokovic. Hij genoot zichtbaar en won eenvoudig van Harrison (VS) en Mathieu (Fra) . In de derde ronde kon de ervaren vos Stepanek en winnaar van de Davis Cup het de nummer 1 van de wereld niet echt lastig maken. In drie sets (6-4 6-3 7-5) maakte de Djoker het ontspannen af.
Djokovic ontsnapt tegen een fantastische Wawrinka
In de achtste finale werd Djokovic pas echt getest. Hij kwam tegen de voormalig nummer 10 speler Wawrinka (Zwi) snel op een 1-6 en 2-5 achterstand. De Zwitser liet fenomenaal tennis zien, zakte toen in en verloor de tweede en derde set. Het leek alsof  Djokovic  als vanouds de wedstrijd liet kantelen. Toch bleef het niveau bij beidespelers hoog en pakte de nummer 15 van de plaatsingslijst de tiebreak met 7-6.

Wawrinka bleef met harde services en mooie backhands komen, terwijl beide matadoren pijn opliepen in bovenbeen en onderrug (Djoko). Een intense marathonpartij van 5 uur volgde in Melbourne, waar deze week temperaturen van boven de 40 graden werden bereikt. Het deed in spanning en dramatiek denken aan de finale van vorig jaar. Na makkelijk service behoud van beiden tot 6-6 sloeg Djokovic pas bij 12-10 toe, op zijn derde matchpoint, na viermaal deuce.

Van de overige kanshebbers lijkt Andy Murray scherper dan ooit en liet achtereenvolgens de Nederlander Haase,  Sousa (Por) en Berankis (Lit) kansloos door geen set te verliezen. Roger Federer rekende met 6-4, 6-4, 6-4 in de tweede ronde af met de in vorm zijnde Nikolaj Davidenko. In de derde ronde had FedEx het lastig tegen het Australisch talent Bernard Tomic, die de laatste twee toernooien geen servicegame had verloren. Met 6-4 , 7-6, 6-1 mag Federer nu aantreden tegen een ander servicekanon: Milos Raonic.

Outsiders

Marcos Baghdatis heeft altijd een karrevracht aan supporters op de Australian Open. Hij verwend hen dan ook altijd met spectaculair tennis. In de eerste ronde moest hij al voluit gaan in een slopende vijfsetter. Hij wist Albert Ramos met 7-5 in de laatste set de voet dwars te zetten. In de tweede ronde verloor hij de eerste set tegen de Japanner Ito, maar won de resterende sets. In de derde ronde vocht hij  wederom een titatengevecht uit met de fitste man van het circuit, doorzetter David Ferrer, die vorig jaar maar liefst 7 ATP toernooien won.
Het werd een heel zware partij voor de Cyprioot, die met zijn tong op de schoenen moest spelen,  door de snelle spreiding van de Spanjaard. Ferrer won in zijn eerste twee ronden relatief eenvoudig van Olivier Rochus en Smyczek uit de V.S. De nummer vier van de plaatsingslijst is een gevaarlijke outsider voor de titel, en kan Djokovic in de halve finale treffen. 

Ook Julien Benneteau vocht traditiegetrouw een verbeten strijd uit. In de eerste ronden had hij een viersetter en vijfsetter (tegen dubbelpartner en landgenoot Roger-Vasselin) nodig.  Janko Tipsarevic - met ook al veel “vlieguren” - werd de volgende tegenstander. Het beloofde een zware strijd te worden en die belofte werd na geleeft. Bij een 2-1 achterstand in sets tegen Benneteau kon de Servier er toch nog  een overwinning uit zijn tenen persen:  3-6 6-4 2-6 6-4 6-3.
In de eerste ronde was de vriend van Djokovic net iets beter dan thuisfavoriet Leyton Hewitt, daarna moest hij met  6-3 6-4 3-6 4-6 7-5 diep gaan tegen Lukas Lacko.
Helaas moest Tipsarevic in de kwartfinale opgeven (hielblessure) tegen de als 10e geplaatste Nicolas Almagro, die de ronde daarvoor coming man Jerzy Janowicz (24) terug naar Polen stuurde.
Een andere outsider, Juan Martin Del Potro is verrassend uitgeschakeld. Verantwoordelijk hiervoor was Jerome Chardy, Na een 2-0 achterstand kwam de Argentijn goed terug, maar de redelijk anonieme Fransman (inmiddels nr. 36 op de wereldranglijst) maakte het in de vijfde set gediceerd af.

Thomas Berdych is ook goed in vorm en kan als outsider mogelijk voor een verrasing zorgen. In de derde ronde veegde hij de vloer aan met Jurgen Melzer, toch ook geen kleine jongen, in drie sets, met 6-3, 6-2, 6-2. In de vierde ronde was de goed spelende Kevin Anderson aan de beurt. De man  die alle 4 tie-breaks dit jaar won, moest deze nu aan de Tsjech laten. Daarvoor had Berdych al op een makkelijkere manier de buit binnengehaald. 

Nederlanders

De Nederlanders waren snel klaar in de single. Van degenen die zich voor het hoofdtoernooi hadden geplaatst wist alleen Igor Sijsling (tegen Istomin) een set te winnen. In het dubbeltoernooi won Sijsling met Haase wel zijn eerste ronde in een thriller met drie tie-breaks. In de tweede ronde winnen de nederlanders verrassend van het als 16e geplaatste koppel Sa/Marray met 6-4, 7-6.

Dames

Maria Sharapova heeft haar oude wapen weer terug. Na een lange schouderblessure slaat ze als vanouds een verwoestende service. Ze maakte gehakt van de Belgische Flipkens met 6-0, 6-1. Een ander slachtoffer, ex winnares Venus Williams kwam er ook (vooral de eerste set) niet aan te pas. De zwakke forehand van de ongeplaatste Venus viel op, maar ook het bijna foutloze spel van Sharapova. Bij 5-1 in de 2e set kon Williams wat terug doen. Maar met 6-1 6-3 was er nooit de illusie van winst in zicht. Wel een intens juichende Russische.
Zus Serena Williams aast op revanche en ziet er afgetraind en gefocust uit. Daardoor let ze wat minder op de randzaken. Ging ze in de eerste ronde door haar enkel, in ronde twee sloeg ze een racket tegen haar lip. Niet dat dit ten koste ging van de prestaties. Ze verloor tot nu toe maar twee games.
De als eerste geplaatste Azarenka had ook nog geen zware tegenstand te duchten. Pas in de vierde wedstrijd had ze het lastig en won in drie sets van de Amerikaanse Julie Hampton.

Kvitova had dat wel. In een episch gevecht met de jonge Laura Robson verloor ze in een zenuwenpartij van 3,5 uur in drie sets,  nadat ze de zege in zicht had. Ekaterina Makarova had ook moeite met afmaken. Ze stond in de derde set met 5-0 voor tegen Bartoli, en liet de Francaise terugkomen tot 5-5 om uiteindelijk toch met 7-5 te winnen. In de vierde ronde versloeg ze de Duitse Kerber. Samen met o.a. Agnieszka Radwanska en Na Li gaat ze naar de kwart finale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten