Tips, Trucs en Tactiek

De doelgroep die ik hier wil benaderen zijn de competitieve wedstrijdspeler (speelsterkte 4-7) of fanatieke recreatiespeler (speelsterkte 8-9 of geen speelsterkte)

Ari Bombari's TTT:

Tips

Denken tijdens de wedstrijd

Niet denken maar doen is een gevleugelde kreet, maar gaat zeker bij het tennis op. Het is niet verboden om tijdens de gamewissel over een andere tactiek of over zwakke punten van je tegenstander na te denke, maar tijdens een ralley kan het funest zijn. Tennissers hebben het vaak over "flow" of in een trance spelen, wanneer ze tot de beste prestaties komen. Kort gezegd komt het er op neer dat je vertrouwt op je "gevoel" in plaats van je "verstand". Deze twee innerlijke stemmen (The inner game of tennis) strijden vaak om voorrang in je hoofd tijdens een wedstrijd. 

Om te voorkomen dat je te veel gaat nadenken met somatische stressreacties  (in normaal Nederlands verkramping )tot gevolg  en niet de automotismen die je in de training hebt aangeleerd het werk te laten doen hier enkele praktische handvatten:
-wees een optimist
-blijf realistisch
- focus op heden en niet op verleden ("volgende bal")
- zie problemen als een uitdaging ("terug naar deuce" als je 0-40 achter staat.
- zie succes als iets herhaalbaars (visualieseer een ace, die je eerder geslagen hebt)
- concentreer je op je eigen spel en niet op dat van een ander (uit ervaring weet ik dat het namelijk ten koste gaat van je eigen focus. Bovendien heb je hier geen controle op)
- Laat winnen en verliezen geen invloed hebben op je eigenwaarde (jezelf uitschelden of verwijten zal je spel niet positief beinvlioeden en helpt je tegenstander weer in de wedstrijd)

Pep-woord
Als je een bepaald pep of motivatiewoord hebt, kan je dit helpen om postieve energie, zelfvertrouwen en focus op te wekken en bovendien te voorkomen dat je in bovengenoemde valkuilen terecht komt.
Rafael Nadal gebruikt "Vamos" en Hewitt is bekend van "come on" .
Het pep-woord om beter te presteren pas je toe via onderstaande stappen:
  1. Kies een voor jou aansprekend woord
  2. Pas het eerst toe tijdens trainingen/oefenen
  3. Na het uitspreken van je pep-woord vergeet je alles wat gebeurd is en richt je volledig op het hier en nu (met name het volgende punt)
  4. Gebruik het continu in de wedstrijd

 Tactiek

  • Laat de tegenstander eerst serveren als je de toss wint. Je ben vaak nog niet helemaal warm en makat vaak in de beginbeurten meer fouten dan daarna. Het voordeel van een break in de eerste game kan ook meteen psychologisch doorwerken.
  • Probeert de eerste twee sets nog niet voluit de te spelen. Het is makkelijker om steeds vaster te worden en harder te slaan, dan dat je eerst alles uit slaat en halverwege nog steeds naar ritme aan het zoeken bent.
  • Kies bij het inspelen de kant, waar je tegen de zon in kijkt, zodat je alvast gewend bent. Als je tegenstander(s) gaat/n serveren kies dan de niet-zon kant, zodat hij moet beginnen met de zon in zijn gezicht. 
  • Als je veel naar binnen komt bij het net, kun je beter geen felle kleding aan trekken. Als je tegenstander in de hoek een baal uit de hekken haalt, ziet hij je minder makkelijk vanuit zijn ooghoeken als je neutrale kleuren draagt (of dezelfde kleur als de achtergrond of baansoort)
  • Probeer niet te veel te praten en denken tijdens de rallys. Het voorkomt dat je in je flow komt en het maakt je onrustig. Zelf ben ik het levende bewijs dat deze tip niet makkelijk is, want na 9 jaar tennis probeer ik nog steeds een (onervaren) partner te coachen in het dubbel

Trucs

Ik noem dit trucs, omdat het verschil van tactiek. Bij tactiek gaat het om een strijdplan of speelwijze (fysiek). Bij de trucs gaat het meer om een mentaal voordeel te behalen ten opzichte van je tegenstander. Sommige trucs zijn op het randje van het toelaatbare. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal toe te passen, maar het is zeker handig om ze te herkennen en er op voorbereid te zijn. 
De meeste trucs zijn het effectiefst te pareren door ze te negeren of juist te laten blijken dat je door hebt wat de tegenstander probeert.
  • Complimenteer tijdens de kant-wisseling je tegenstander met zijn goede slag (forehand, dropshot, etc.). "Wat heb jij een goede slice backhand, hoe doe je dat toch eigenlijk?" De tegenstander gaat hier dan vaak overna denken en gegarandeerd dat hij de volgend slice backhands veel minder slaat.
  • Loop bij een tegenstander met een wankele service standaard een a twee meter het veld in op zijn tweede service. De tegenstander ziet dit en wil juist forceren. Dit resulteert heel vaak in een dubbele fout of een krampachtige service.
  • "Loop op je tenen". Doe dit figuurlijk en niet letterlijk. Als je op je tenen loopt - op het moment dat de rally begint,  voorkom je dat je gewicht naar achteren valt en je geen vaart aan de bal kan geven. Het geeft je ook meer focus, want je lichaam is meer in een actieve houding. Tenslotte win je een kostbare halve seconde als je naar voren moet sprinten voor een korte bal of dropshot. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten