dinsdag 21 januari 2014

Wawrinka vs. Djokovic: Furieuze thriller in kwartfinale

Djokovic en Wawrinka stonden net als vorig jaar weer tegen over elkaar op het Australian Open. Toen werd het een complete thriller, waarin beide atleten elkaar op het scherpst van de snede bevochten. Na een marathonpartij van 5 uur en 4 minuten kwam de Serviër toen als beste in de achtste finales bovendrijven (10-8 vijfde set).

Wawrinka komt los

Beide spelers moesten in de kwartfinale van dit jaar in de wedstrijd komen en lieten hun beste tennis nog niet in de eerste set zien. Omdat in deze editie van de Australian Open - door de hitte en een ander soort ballen - de tennisballen nog hoger opstuiten, bediende de Zwitser zich van de laag blijvende slice backhand. Pas 
in de tweede set stapte Wawrinka van zijn 
tactisch plan af. Dat betaalde zich meteen uit doordat hij in de derde game een 0-40 voorsprong nam. Djokovic poetste de breakpunten weg en leek zelfs op een 3-1 voorsprong te nemen.  De Zwitser ging echter beter spelen, met hardere slagen en meer vertrouwen. In de mooiste rally van de partij wist hij 'Nole' in de 7e game te breken: 3-4 voor Wawrinka. Het niveau van de partij ging omhoog en beide spelers wisten hun service te behouden. Stan the man, serveerde de tweede set koel uit: 6-4.

In de derde game van het volgende bedrijf brak Wawrinka een verbouwereerde Djokovic. Vervolgens gooide de Zwitser in zijn service beurt een aantal aces er overheen. De Zwitser scoorde punten met zijn bliksemschicht back-hand en weer werd Djokovic gebroken. De game er na stond Nole 5-1 achter.

Djokovic (weer) met de rug tegen de muur

Wawrinka pakte de set met 6-2 en de Djoker oogde aangeslagen en  kwam op een 1-2 achterstand in sets. De service van Wawrinka was beter, zowel snelheid als in aantal aces moest Djokovic zijn meerdere erkennen. De Serviër heeft echter voor hetere vuren gestaan, zijn spel liet echter nog te wensen over. De Zwitser speelde daarentegen met zelfvertrouwen en oogde ongeremd en ongetemd.
Een meeslepend en superspannend gevecht van man tot man ontspon zich met lange games, waarbij beide spelers met hun krachten smeten.

Bij 3-4 deuce maakte Wawrinka een kleine inschattingsfout: een harde service van de Zwitser werd door Djokovic met het puntje van zijn racket geretourneerd. Wawrinka liet de bal gaan. Ten onrechte, want hij viel in de uiterste kruising van het achterveld. Met een ongedwongen fout verloor de nummer 8 van de plaatsingslijst zijn game. In de servicegame van 'Nole' kreeg zijn tegenstander twee breakpoints. Met de nodige moeite en een ongekende ontlading pakte de beste speler van ATP ranglijst de game en de set: 6-3.


Climax

In de beslissende set, leek Djokovic langzaam naar zijn superieure vertrouwde niveau toe te groeien. Hij brak op 1-1 en de overwinning leek nabij. De Zwitser die zich aanvankelijk versloeg op het verdedigende spel van de verdedigende kampioen was niet onder de indruk en brak meteen terug 2-2.

Beide spelers bleven vechten en kwamen met aanvallende en verrassende keuzes. De toeschouwers konden nauwelijks nog op hun stoel blijven zitten en een winnaar was (nog) niet te voorspellen. De vijfde game ging alle kanten op en werd uiteindelijk door Wawrinka met een ace veilig gesteld. Ook de zevende game gaf dit beeld te zien.Djokovic behield makkelijker zijn servicegames, maar kwam toch op 4-5 achter. 
Bij 5-5 ging het licht regenen en werden de lijnen glad. Na wat herstelwerkzaamheden kon de partij doorgang vinden. Wawrinka behield echter zijn focus en pakte snel de game. Djokovic sloeg terug en een herhaling van vorig jaar leek in de maak.

Bij 8-7 en 30-30 kwam Wawrinka op matchpoint. Een misser van Djokovic betekende zijn verrassende uitschakeling, De grote favoriet was verslagen in de tot nu toe beste en spannendste partij van het toernooi: 6-2, 4-6, 2-6, 6-3, 9-7. De Zwitser stapt uit zijn schaduw om het in de halve finale op te nemen tegen Tomas Berdych, die David Ferrer een halt toe riep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten