donderdag 24 januari 2013

Halve finale Australian Open: Djoker heerst, Sharapova exit


Ferrer kan het niet bijbenen

Ferrer liep zich de benen uit het lijf, tevergeefs

David Ferrer zou het Novak Djokovic wel eens lastig kunnen maken. Dat werd voorafgaand aan de halve finale voorspeld door kenners (en door schrijver dezes). De Spanjaard is in vorm en had van alle spelers de meeste toernooien in 2012 gewonnen. Dat waren echter geen Grand Slams en ook had hij nog nooit van de Djoker gewonnen op een dergelijk toernooi. De verwachting was dat de vechtjas de Serviër zou gaan uitputten met lange rally's. Djokovic draait echter zijn hand niet om voor een vijfsetter, zoals hij eerder dit toernooi al tegen Wawrinka liet zien.

Djokovic liet Ferrer echter lopen zoals weinigen dat kunnen.
Er gebeurde iets zeldzaams, Ferrer was te laat voor de meesterlijke opgebouwde rally's en dropshots van zijn tegenstander en wist niet hoe hij kijken moest. Anderzijds straalde hij geen moment vertrouwen uit, het leek alsof de laatste die in een overwinning van de Spanjaard geloofde, Ferrer zelf was. Het werd een deceptie voor hen die een spannend tennispotje verwachtten. Met 6-2, 6-2 en 6-1 werd Ferrer verpletterd en kon Nole nog wat energie voor de finale sparen.
Na afloop vertelde de Serviër hij dat hij zich geweldig in vorm voelde en dat hij een van zijn beste ooit partijen speelde. Hij zei zich thuis te voelen in Melbourne en gaat met plezier naar de andere halve finale kijken: Federer-Murray. De titelverdediger kijkt met veel vertrouwen uit naar de finale.

Verrassing in halve finales dames

Bij de vrouwen wederom een verrassing.
Li Na,  ongenaakbaar en weer eens in de finale.
Nadat mede favoriete Williams was uitgeschakeld leek de weg vrij voor Sharapova. Een ontketende Li Na (6) maakte een einde aan de ambities van de Russische, die nog maar vijf games tegen had gehad in het hele toernooi. De nieuwe coach van de Chinese, Carlos Rodriquez, geeft haar zelfvertrouwen. Waar ze in het verleden nog wel eens last van druk had of een belabberde tactiek, zette ze Sharapova meteen goed onder druk. In twee sets lag Sharapova gedesillusioneerd uit het toernooi: 6-2, 6-2

In de finale mag de finaliste van de Australian (2010) en winnares van Roland Garros 2011 het opnemen tegen titelverdedigster Vitoria Azarenka. Na een soepele start tegen de verrassing van het toernooi, Stephens, kreeg de Wit-russische aan het einde van de tweede set (bij 5-1) de bibbers en kon de Amerikaanse terugkomen. Azarenka miste vier matchpoints op 5-3, maar kon na een lange (strategische?) medische time-out en toiletbezoekj, alsnog de klus klaren 6-1 6-4

Nederlanders

De Nederlanders blijven verrassen. Robin Haase en Igor Sijsling spelen nog niet heel lang samen op de Grand Slams. Waar ze eerst nog gelegenheids dubbels troffen en de toppers ontliepen mochten van origine singelaars het opnemen tegen het doorgewinterde dubbel Granollers/Marc Lopez. Het als derde geplaatste koppel won vorig jaar nog de World Tour Finals. Sijsling serveerde meesterlijk, Haase domineerde van de baseline. De Spanjaarden kwamen niet in hun spel. Met 7-5 en 6-3 mogen de Nederlanders het opnemen tegen de topfavorieten Mike en Bob Bryan. Haase toonde zich na afloop erg verheugd, maar houdt zijn focus bij de volgende en laatste partij: "We willen winnen, misschien krijgen we deze kans nooit meer".

In het rolstoeltennis toernooi ook weer als vanouds succes. Bij de dames haalde Anniek Koot de finale. Zij versloeg in de halve finale Marjolein Buis. In de damesdubbel finale mag Koot ook optreden met haar partner Jiske Griffioen. Ook daar is Buis weer de tegenstandster.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten